HTML in CSS

Oblikovanje spletnih strani

sobota, 7. april 2007

Moja lepša polovica se je nekega lepega dne odločila, da se želi naučiti osnov HTMLja in CSSja, pohvalno! Ker se meni nekako ne ljubi razlagat teh zadev, se skupaj odločiva, da si sposodi kakšno knjigo na to temo v bližnji knjižnici. Pobrskava po COBISSu in ugotoviva, da je na voljo prav en izvod knjige Hitri vodnik - Oblikovanje spletnih strani avtorja Matica Kaltenekarja v naši lokalni knjižnici, izvodi po drugih knjižnicah so pa večinoma izposojeni, torej meniva, da je knjiga kvalitetna, če si jo tako besno izposojajo, pa skočiva ponjo.

Ko prideva nazaj, jaz nadaljujem svoje delo, moja deklica se pa zažene v prebiranje knjige in osvajanje novih znanj. Že po kratkem času me začne spraševati, ker ji določene stvari v knjigi niso jasne, ali pa ne delujejo tako, ko bi morale. Pogledam, kaj jo muči in, glej ga zlomka, v knjigi so res napake. Popravim, ona si zadeve vestno zapiše v zvezek za kasnejšo referenco, pa nadaljujeva. Spet vprašanja, spet krive napake v knjigi, spet povem, kako bi bilo pravilno, nadaljujeva. Spet vprašanja, meni prekipi in malo podrobneje pogledam to knjigo.

Knjiga je napisana površno in vsebuje veliko napak. Preverim avtorja, v njegovi biografiji piše, da se z oblikovanjem spletnih strani resno ukvarja že od leta 2000. Gledam naprej in ugotovim, da je avtor trenutno srednješolec, rojen leta 1988, lepo vas prosim, resno se je začel ukvarjati z oblikovanjem spletnih strani, ko je bil star 12 let? Kdaj je pa napisal to knjigo? Tudi takrat? Izdana je bila sicer oktobra 2006.

Odločiva se, da knjigo vrneva in si raje sposodiva kakšno drugo, še prej pa napišem recenzijo. Niti ne recenzijo, ne vem niti, kako naj to imenujem, kritika, kritiziranje, verjetno lov na napake? Začnemo?

HTML

Poglavje o HTMLju se začne nekako takole: Odpremo beležnico in začnemo pisati HTML kodo, začnemo seveda z oznako <HTML>, nadaljujemo z oznako <HEAD>, ki jo zaključimo z </HEAD>, ... Hej hej, ustavimo malo konje, kaj pa, če bi mogoče najprej pojasnili vsaj nekaj malega o sintaksi jezika HTML, preden se kar zapodimo v kodiranje? Malo razložili, kaj sploh so oznake, kaj so parametri oznak, kako so sestavljeni, zakaj je potrebno zaključevanje oznak, kako jih zaključimo, in tako naprej? Avtorju se to očitno ni zdelo prav nič pomembno. Pa recimo, da res ni, gremo naprej.

Na prvo napako naletim, kjer avtor razlaga področje naslovov in podnaslovov, navede primer:

<H1>Naslov 1</H>
<H3>Naslov 3</H>
<H6>Naslov 6</H>

Prvič slišim, da se naslov zaključi kar z generičnim </H>, pa vi?

Naslednji zaplet pri oznaki <FONT>, tam se prvič srečamo s parametri oznak, avtor jih poimenuje atributi, s čimer se zlahka strinjam, v angleščini jih imenujemo attributes. Kaj pa atributi so, pa razloži dobesedno takole:

Atribut je funkcija, ki jo pripišemo oznaki, da brskalniku povemo, kaj s tem besedilom, sliko, tabelo ali podobnim želimo narediti.

Kako, prosim? Atribut je funkcija? Atribut je atribut, funkcija je pa funkcija, parameter sicer ima svojo funkcijo v jeziku HTML in sicer, da določa lastnosti besedila znotraj oznake, sam pa funkcija ni.

Zaplete se spet že kar na naslednji strani:

<FONT size='3px'>

Kar avtor pojasni takole:

Med narekovaja vpišite želeno velikost v slikovnih pikah (px). Običajna pisava velikosti 12 v Wordu je v HTML 3 slikovne pike.

Ne, pa ne. V parametru size podamo številko od 1 do 7, te številke pa izberejo enega od prednastavljenih intervalov velikosti pisave, njihova velikost v pikah se lahko med brskalniki in operacijskimi sistemi tudi razlikuje in ponavadi se.

Preskočimo nekaj strani in pridemo do seznamov. Naslov govori o zamikih in naštevanju, ni pa mi jasno zakaj zamiki, kaj pa imajo zamiki z naštevanjem? Avtor seveda ne odlaša dolgo in nam pojasni:

Zamik naredite z oznako <UL>, ki jo morate zapreti z </UL>. Karkoli bo znotraj te oznake, bo ostalo v zamiku.

Res je, gospodič Matic, efekt tega početja je sicer natanko tak kot trdite, le uporaba oznake <UL> je v tem primeru popolnoma napačna. Ime oznake <UL> pomeni Unordered List in je namenjena prikazu neoštevilčenih seznamov, nikakor pa ne kakršnemukoli zamikanju besedila.

Pridemo do oznake <LI>, ki označuje posamezne postavke seznama, avtor nam zabiča, da naj te oznake nikar ne zapiramo, le zakaj ne? V HTML to res ni potrebno, škodi pa ne, ob prestopu na XHTML se bodo morali bralci navadit tudi na to, zakaj ne bi začeli že sedaj?

Pridemo do slik, avtor svetuje, da naj prevelike slike manjšamo kar z uporabo parametrov height in width, zdaj šele vidim od kod ljudem ideja, da na stran vstavijo slike kar v visoki ločljivosti, verjetno neposredno iz svojega fotoaparata, zmanjšajo jo pa na 100 krat 100 pik kar s pomočjo HTMLja. Prav res se zabavam na takšnih straneh, ko čakam nekaj minut, da se slike naložijo, pa nimam tako zelo počasne internetne povezave. Kot rečeno, zdaj vsaj vem, kje so se ljudje tega naučili. Aha, mimogrede, tukaj nam avtor zabiča, naj ne uporabljamo niza px poleg številke, za razliko od oznake <FONT>, kar je sicer res, vendar le to da ne in ne za razliko od.

CSS

Preskočim nekaj strani, ker me zanima, kaj avtor meni o CSS. Zabava se tukaj šele zares začne. Nedoslednost v poimenovanju je tukaj tako grozna, da moram besedilo prebrati kar nekajkrat, da sploh razvozlam o čem avtor govori.

Kot že s HTML, se tudi tukaj avtor odloči, da bo sintakso kar preskočil in se mu ne zdi potrebno pojasniti čisto nič, razen kako CSS kodo povežemo s HTML dokumentom. Avtor se odloči, da bo v CSSju ravno tako uporabljal gradnika oznaka in atribut, s slednjim bi se pogojno lahko celo strinjal, ker se občasno tudi uporablja, ne pa meni znanih osnovnih gradnikov selector, property in value, preprost poskus prevoda bi bil izbirnik, lastnost oz. mogoče bolj zgovorno ime lastnosti in vrednost. Ko naletimo na class selector (poskus slovenskega prevoda: izbirnik razreda), je to spet kar atribut. Potem se začne veselje, ki traja kar nekaj strani, kjer avtor omenja uporabo CSSja z enim atributom in dvema atributoma, kjer nekako zmedeno in povsem nerazumljivo pokrije področje selectorjev in class selectorjev. Pri oblikovanju povezav s pomočjo CSSja naletimo spet na novo poimenovanje pseudo-classov, poimenujemo jih kar funkcija oznake.

Čez celo poglavje o CSSju avtor tudi propagira uporabo imen razredov, ki opisujejo lastnost, na primer: red, blue, green, left, right, center in podobno, kar ni najbolj priporočljiva praksa. Kaj pa, če se odločim, da bi kasneje vse elemente razreda red rad obarval modro? Bom potem spreminjal tudi ime razreda? Dober, pa tudi zelo kratek članek, ki pokriva temo, ki jo omenjam, lahko najdete tukaj.

Javascript

Preskočim poglavje o meta oznakah in formah, pa tudi poglavje o tem, kako spletno stran objavimo na internetu, preveč me namreč zanima, kaj avtor meni o uporabi javascripta. Tudi tukaj se ne posvečamo sintakti, na srečo smo se rešili oznak, v javascriptu pa se, po avtorjevem mnenju, vsi gradniki imenujejo atributi. Atribut je recimo document.write(), atribut je alert(), atributa sta if in else, ... Kasneje sicer naletimo na spremenljivke, funkcije, if stavke, funkcijo switch (?!), funkcijo for (?!) in tako naprej, cela zmeda skratka.

Zaključek

Na koncu si avtor še zaželi, da bi knjigo priporočili prijateljem, jaz bom rekel, da je ne bi priporočil niti sovražniku. Edino, kar bi na tej knjigi pohvalil, so res všečno oblikovane platnice. Zdi se mi sicer pohvalno, da se ljudje takole trudijo že v srednji šoli oziroma še prej, vendar objava tele knjige res ni bila potrebna, ker je kratkomalo zanič, pa ne glede na dejstvo, da jo je napisal srednješolec.

Trenutno sem v fazi iskanja nove knjige, ki bi si jo lahko sposodil v knjižnici, ima kdo kakšen predlog?

1.
7. april 2007, 14:58

Če angleščina ni problem si rajš najd nekaj na netu. Ali pa še bolje najdi video tutoriale. Iz mojih izkušenj se veliko več naučiš če gledaš in še poslušaš zraven. Knjigo moraš prebrat pa če se ti ne da še malo preskočiš in potem ne odneseš nič od tega.

2.
7. april 2007, 15:56

zelo izcrpen opis napak.. pohvalno..

3.
hoho
7. april 2007, 16:46

Ha, odličen post. Če bi bil tip malo bolj pameten bi vzel 2 angleški knjigi, prevedel in premešal vsebino.. tako si je pa sramoto nakopal :)

4.
Matic Kaltenekar
7. april 2007, 23:15

Pozdravljeni vsi skupaj, še posebej pa avtor tega članka!

Kot sprejmem vsako kritiko pa naj bo dobra ali slaba, bom tudi to ampak ker sem vsakemu odgovoril bom tudi Vam.

Najprej bi rad izpostavil, dejstvo, da sem res za enkrat še 18 let star dijak, in kot avtor tega članka izpostavlja, da naj bi se s knjigo hvalil, to še z daleč ni tako, ker jo nisem napisal zato.

Ker ste se tako lepo razpisali o napakah knjige, bom te "napake" še pokomentiral:
1. Kar se tiče oznake <H>, ki naj bi se zaključila s </H> priznam (in ni me sram priznati), je res napaka, in zanjo nimam posebnega opravičila, ker sem samo človek in tudi ljudje se motimo.

2. Kar se tiče "napake" glede <FONT size='3px'>, sem se Vam prijetno nasmejal (se vljudno opravičujem) ampak kaj moram. Če bi že tako dobro poznali HTML, bi vedeli, da se v praksi skoraj da vedno uporabljajo enota px, in ne številke od 1 do 7, ker pač ni praktično saj je tako ponujenih le 7 možnosti za razlikovanje med črkami, kar mnogim oblikovalcem ni všeč.

3. Če vam ni jasno, kaj imajo zamiki veze z naštevanjem, bi vam najprej svetoval, da si preberete kakšno knjigo o Microsoft Wordu ali kaj podobnega oz. Vas prosim, da gledate vsaj iz vidika oblikovalca (če ste tega sploh sposobni) saj je zelo praktično da so stvari, ki se naštevajo nekoliko zamaknjene, saj je že dejstvo, da če nekaj naštevamo to izpostavimo.

4. Kar se tiče uporabe CSS-a in atributov, ter oznak, bi rad izpostavil dejstvo, ki avtorju tega članka zgleda še ni poznano (žalostno), da gre celotna knjiga preden gre sploh v postavitev za tisk še preko lektorja, in smo se vsi skupaj strinjali, da uporabimo te izraze, zato, ker je knjiga namenjena predvsem začetnikom, zato smo želeli, da ostane preprosto.

Za konec bi rad še dodal, če se vam že tako zdi smešno, da sem se pri 12 letih začel ukvarjati s spletnem in grafičnem oblikovanjem, se pokaže vaša mentalna nezrelost, saj se bojite ljudi, ki so že zgodaj v življenju nekaj dosegli. Od kdaj je starost merilo za uspeh?
Če pa se vam zdi še bolj smešno, da sem izdal oz. napisal knjigo pri svojih 18 letih, Vam moram povedati, da se mi zelo zelo smilite, ker Vi jih zgleda po vašem pisanju, niste dosegli niti polovico toliko. In če vam gre v nos to, da smo nekateri bolj uspešni od Vas, vam res ne morem popolnoma nič pomagati, le svetujem Vam, da si najdete dobrega psihiatra, ki vas bo spustil na realna tla. (veliko sreče pri iskanju Vam želim)

Za konec Vas pa še pozivam, da odmaknete povezavo na mojo spletno stran, ker enostavno nimate dovoljenja, za uporabo te povezave in nočem posredovati z drugačnih plati, saj je domena moja last, ter imajo pravico za objavo le tisti, katerim se izda dovoljenje. (če se želite prepričati o tem, si na moji spletni strani preberite Pravni pouk - preberite še posebno glede tistega dela o javnem objavljanju)

Lep pozdrav!
Matic Kaltenekar

5.
8. april 2007, 11:25

Spoštovani gospodič Kaltenekar,

Da se ne bom preveč spuščal v debato, vam bom rajši odgovoril z nekaj povezavami, pa si jih oglejte.

1. Lepo, da priznate.
2. Font modifier elements: FONT and BASEFONT
3. Ne govorim o tem, da seznami niso zamaknjeni, govorim o tem, da se teh oznak, namreč UL in OL, ne uporablja v te namene: Unordered lists (UL), ordered lists (OL), and list items (LI)
4. Vsi skupaj ste se strinjali narobe, celo poglavje o CSS je nerazumljivo prav zaradi tega, da o poglavju o javascript niti ne govorim. Zelo dober CSS tutorial si lahko najdete tukaj, napisan je zelo dobro in razumljivo, pa so oznake in atributi omenjeni le takrat, ko se govori o HTML, za pojasnjevanje CSS uporablja povsem drugo, ustreznejšo terminologijo.

Niti malo se mi ne zdi smešno, da ste se začeli ukvarjati s spletom pri 12 letih, tudi sam sem se začel ukvarjati s programiranjem ravno tam nekje. Zdi se mi pa smešna izjava, da ste se takrat začeli ukvarjati s tem RESNO. Te podatke sem prebral na platnicah knjige, je pa zelo zanimivo, da vaša spletna stran navaja kot začetek vašega udejstvovanja v oblikovanju šele leto 2001 in da ste se z njim do leta 2003 ukvarjali amatersko. Dopuščam možnost, da se tukaj pač ne strinjava v razumevanju izraza "resno".

Če bi bolj pazljivo prebrali moj članek, bi opazili, da sem napisal, da je pohvalno, da se srednješolec ukvarja s tem, čudil sem se predvsem temu, da je zadeva dejansko izšla, dejstvo je namreč, da ni zrela za objavo, ne glede na dejstvo, kdo jo je napisal.

In res, jaz v življenju nisem dosegel niti polovico tega, kar ste dosegli vi, napisal namreč nisem prav nobene knjige. Torej nisem dosegel nič, kajne? Mogoče pa je moj majčken uspeh to, da sem soavtor nečesa, kar ste prav vi omenili v knjigi in celo priporočili, ker naj bi bila zadeva najzanesljivejša izbira pri nas. Ampak pustimo to, knjiga je le knjiga, kajne?

Povezavo bom seveda umaknil, vendar ne zaradi grožnje po tožbi, ker je kratkomalo smešna, sem mogoče objavil kaj z vaše strani? Objavil sem le povezavo do nje, kar, vsaj kolikor razumem internet, ni prav noben kriminal. Področje vstavljanja povezav pokrivate tudi vi v vaši knjigi, ste pozabili?

Namigovanja na potrebnost obiskovanja psihiatra bom zaenkrat preslišal.

6.
8. april 2007, 11:37

Še ena zanimiva zadeva, kaj meni W3C HTML validator o avtorjevi spletni strani. Brez skrbi, tudi to povezavo lahko umaknem, če kršim kakršenkoli zakon.

7.
inti
8. april 2007, 12:13

Dragi Matic,

slucajno poznam avtorja tega clanka in verjemi, da je ze v tvojih letih dosegel veliko vec kot ti, ki si napisal neko brezvezno, neuporabno knjigo. Pomisli le, koliko dreves so morali posekati, da si lahko gor prenesel svoje ubogo programersko znanje! Groza!

Ni prav, da zalis nekoga, ki je strokovnjak na svojem podrocju, samo zato, ker si te je malo sposodil - upraviceno. Kot je omenil, je soavtor necesa, kar si ti v svoji knjigi hvalil in priporocal - mislim, da je veliko vecji dosezek v zivljenju, ce clovek dejansko nekaj naredi, kar drugi potem uporabljajo, kot pa ce nekdo napise knjigo o tem, kar so drugi naredili, ni res?

Verjemi, da mu ne gre v nos, da si bolj 'uspesen', ker (objektivno gledano) res nisi, pac pa se upraviceno smeji tvojim nebulozam in pametovanjem v knjigi. Ce bi kdo rabil pomoc psihiatra, si to ti, ker je vec kot ocitno, da si vklopil svoj obrambni mehanizem zaradi svojih manjvrednostnih kompleksov in poskusas sedaj degradirati njega kot programerja, ki je mimogrede popolnoma utemeljil svoje kritike tvoje knjige in ocitno ve, kaj govori.

Pa se ena stvar - ne vem, ali nimas popolnoma nic pojma o bistvu interneta al kaj... ko pravis, da nima pravice objaviti spletno povezavo na tvojo stran??? halo? mogoce se nisi slisal za blogge? in svobodo govora?

pa sej je brez veze izgubljati cas za take trotle kot si ocitno ti....

lp,
Inti

8.
Matic Kaltenekar
8. april 2007, 19:39

Sicer se na tukaj nebom veš umešaval, ker se mi zdi totalno brez veze.
Inti:
Kar se tiče let avtorja in njegovaga znanja, nebom oporekal, ker vem, da nisem najbolj pameten na tem svetu, prav tako ni ne on in ne jaz, žalil nisem nikogar, samo odpisal sem. Kar se pa tiče obrambnega mehanizma, ki ga defenitivno nisem sprožil, pa sem napisal že na začetku mojega posta, ker pač, sprejmem kritiko, in jo pokomentiram po svoji volji (enak način izražanja, ki ga je uporabil avtor Vini)
Navsezadnje, pa kar se zadeva mojega poznavanja interneta ter sploh poznavanja mojih pravic, sem na tekočem, ker imam (da pri svojih 18 letih) tako funkcijo, da moram to poznati. (blog je res svoboda izražanja, ampak pravice so vseeno zaščitene)

Lep pozdrav!
Matic Kaltenekar

p.s.
Če se vam moja knjiga zdi že tako slaba, nevem zakaj izgubljate čas z njo in ga ne uporabite raje za kaj bolj koristnega. Pač samo nasvet!

9.
Squeek
8. april 2007, 21:49

Hmmm ... le koliko svojega dragocenega casa so izgubljali lektorji za tvojo knjigo? (Pri tvojih 18-ih, pa se gimnazija .... blah).

10.
madpixel
8. april 2007, 22:54

Moje oblikovalske (in še katere druge) izkušnje so precej zajetne in lahko
rečem, da tudi iz tega stališča nobena izjava napuha polnega gospodiča ne drži vode, niti uparjene ne.

Sicer pa je lepo, da se fant trudi. Očitno se nihče drug ne, trg pa je poln pohlepnih založnikov kar je pač s pridom izkoristil. To je edina pohvala, ki jo zasluži, pa še ta je moralno rahlo sporna :>

Torej: preden nadaljuješ svojo bilskovito, zavidanja vredno kariero (hmm... če bi bil res tak wunderkind, bi te že posnela ekipa iz Preverjenega), predlagam, da dobro pogledaš okoli sebe, najdeš košček realnih tal in stopiš nanje.
Potem nekajkrat globoko zajemi sapo skozi nos. Ob tem se bosta zgodile dve sila koristni stvari:
1. možgani se ti bodo napolnili s kisikom in mogoče boš potem uvidel kakšne neumnosti kvasiš in kako slabi so argumenti s katerimi zagovarjaš svojo adolescentno prevzetno vzkipljivost.
2. izginil bo zelen smrkelj, ki ti binglja iz nosa.

Če ti sedanji delodajalec res zaupa katerikoli pravni vidik svojega poslovanja, ti svetujem, da kar najhitreje zamenjaš službo, ali pa se vsaj odrečeš tej odgovornosti. Sicer te bomo nekoč še zares gledali na Preverjenem in bojim se, da tudi v kaki črni kroniki.

11.
9. april 2007, 15:56

zanimiva reakcija avtorja knjige.. prepove objavo linka do svoje spletne strani :)
ups.. a bo tozil tudi google, ker objavlja povezavo do njega?

in potem bodo taksni "strokovnjaki" krojili internet.. jao jao jao..

12.
bbb
10. april 2007, 08:32

Brez veze, avtor knjige je "Damjan Murko" na podrocju pisanja....

13.
10. april 2007, 14:15

uff, tole je pa smesno cist. Sploh tale groznja s tozbo, tale mi je sploh polepsala dan.

Adolescenca vsakega udari po svoje, bolj abiciozne ljudi ponavadi udari s presezkom egota in zavedanja o svojem znanju, in to se je zgodilo tudi tu (kot tudi pri meni v njegovih letih, da se razumemo). Ja, trg je lačen znanja, tako lačen, da tudi taki znanstveni presežki najdejo svoje kupce. Kot tudi razni tečaji worda pa front paga.

14.
11. april 2007, 10:23

Yo Vini!
Lepo si obdelal knjigo in utemeljil napačna dejstva ali pa "samo" nestrinjanja. Napačni podatki ali navedbe so namreč najslabše kar lahko nekega novinca doleti. Podobne strokovne debate bi morale biti bolj pogoste...na koncu vsi potegnemo nekaj od tega...predvsem tisti, ki se šele spoznavajo z osnovami. Skratka pohvalno!
O odzivu avtorja pa nebi...

15.
12. april 2007, 20:16

Zanimiva reakcija ni kaj:)

16.
Pete
13. april 2007, 14:34

Obup! Edino to lahko rečem.
Matic, predlagam da se raje resneje lotite hitrostnega rolanja (ali kotalkanja). W3 validator - zabavno :)

Vini, pri čem ste bili soavtor?

17.
UrMaN
13. april 2007, 16:00

OMG! :)

18.
RokM
16. april 2007, 07:15

Hehe...

Zanimivo, kako svet ni pravičen. Spravili ste se nad ubogega dijaka :)

Zanima me, ali bo gospodič Matic na svoji strani objavil link do tega članka v rubriki Mediji o meni. Če seveda le to ni preveč pravno sporno.

In še to: zakaj ni spoštovani mladenič vsaj del zasluženega denarja od knjige namenil za lektoriranje svoje domače strani? Ne bi bilo nič narobe. Vendar pa vse nikoli ne bo, kot je nekdaj bilo...

19.
Iztok
21. april 2007, 19:00

Tudi sam sem rojen leta 88' in se mi zdi škoda, da se avtor tako sklicuje na svoja leta. Da se primerja z običajno rajo pri 18 letih je povsem brez veze.

Sam vem, da so najini vrstniki precej za znanjem, ki je uporabljan v knjigi, kaj šele poznavanje standardov ter znanje programiranja. Matic, najdi si kakšno drugo konkurenco oz. ljudi nad katere delaš vtis, namreč svojo družino, sošolce in prijatelje si prehitel že pri 12. (kot praviš).

lp Iztok

20.
28. april 2007, 05:58

http://www.kaltenekar.com/ip_hostname.php
php skripta za prikaz uporabnikovega IP in hostname

Ne me sezuvat :) Me zanima ce je knjigo tudi kar prevedel brez vednosti kaj pise notri, kakor komentarje v tej php skripti, ki jo ponuja naokoli :)

21.
2. maj 2007, 19:30

Dalibor, sem tudi jaz že opazil tovrstne nebuloze na njegovi strani vključno s to, pa nisem hotel še naprej drezat. Že napak v knjigi nisem objavil vseh, če bi se lotil tega, bi verjetno moral napisat celo knjigo :)

22.
Tomaž
28. maj 2007, 10:13

Matic, ko si ravno omenjal, da ste z lektorjem skupaj izbrali primerno terminologijo, bi te samo vprašal, kdo za vraga pa je lektor, da si bo izmišljeval oziroma izbiral terminologijo kar po svojem okusu? Da bodo ljudje lažje razumeli? A boš tudi majnemu otroku potem rekel, da je avto samo velika rolka (prispodoba pač), ker ne razume koncepta delovanja avtomobila? Lepo prosim.

Kar se tiče točke št.2 se lahko mirne volje nehaš smejati, ker se:
a) font tag počasi umika iz uporabe, menja ga span
b) size atribut (lahko tudi "parameter", nikakor pa ne funkcija) se ne podaja več v htmlju, pač pa je to domena cssja.

Žalostno je tudi, da zahtevaš umik linka na spletni strani, ki je verjetno bolj obiskana kot tvoja, saj bi kot spletni razvijalec lahko vedel, da tudi linki na drugih straneh pomenijo večji rating za tvojo spletno stran (poglavje SEO - Search Engine Optimization).

Da ne bo pomote, te pri početju (spletne strani, argumentiranje članka) maksimalno podpiram, vendar pa ti tvoji slabo premišljeni komentarji niso najbolj v prid.

23.
Izyč
23. junij 2007, 18:49

hahaha, ta w3c html validator je res svetovn... vse sem prebral!

zdravo, Vini... sem najprej mislil, da misliš resno z platnico, pa me je firbec matral, pa sem šel gledat na njegovo stran!

AAAHHHHH! ej si bil preveč vljuden hahaha! aja povezava na pasadeno ne dela (vsaj meni ne, če kliknem na knjigo) - ej kaj to mu je zadnja in edina referenca???

aja slučajno sem naletel na tvojo (in wickedcrew) stran in se mi zdi svetovna! polpa sem z zanimanjem prebral ta post, ter naletel na reakcijo G. Kaltenekarja, pa sem moral nekaj napisat...

zdaj pa moram še gospodiču nekaj napisat, šibam, se še oglasim kaj!

LP

24.
izyč
23. junij 2007, 19:02

Spoštovani g Kaltenekar!

Prebral sem vaš komentar na recenzijo g. Vinija, in se mi zdi milo rečeno otročja. Sam sem napisal kar nekaj priročnikov s področja računalništva, tudi iz vašega področja (ki pač niso izšle, ker niso bile temu namenjene, ampak za učinkovito podajanje znanja zelo zahtevnim slušateljem, pa sem dobil kar nekaj pohval, pa tega sploh ne štejem za nek dosežek, kaj šele za ogromen dosežek. (tega še nikoli nisem omenjal na netu, le zdaj zaradi predmeta debate).

Vi pa izdajo vaše knjige štejete za vehementno dejanje, po moje neupravičeno, ker če je to res, da take pišejo not, bi morali knjigo umaknit iz polic in knjižnic). Zmotilo me je to, da na osnovi te vaše knjige označite g. Vinija za človeka, ki ni dosegel nič, vi pa da ogromno, kar se mi zdi žaljivo od vas.

Ne da se mi več.... aja knjigo bom pa sunil (kupit je seveda ne mislim) da se bomo s kolegi režali, ko bomo zadeti.

Lepo pozdravljeni in brez zamere.

25.
izyč
25. junij 2007, 03:37

po premisleku... po moje tega odgovora sploh ni napisal ubogi poba, temveč stric ali oče, ki je profesor v kranjski FOV...

26.
klemen
14. julij 2007, 19:38

Še dober da nas kdaj zanese na kakšen drug blog! Lepo ste mi polepšal dan!Hvala!
p.s. prav lep članek, ko bi jih bilo le več

27.
BS
8. september 2007, 11:55

Zakaj se, čeprav Slovenec (s stoletnim pedigrejem), najbolje počutim, recimo v Beogradu - ravno zaradi takega "Slovencelj" (S. Makarovič) sranja, kot se dogaja tule zgoraj ...je pa res, da "gospodič" MK nekoliko "trči pred rudom" ... ambicije staršev, mogoče?

28.
Jan
20. september 2007, 10:38

Imam občutek da poznam gospoda Izyča :D in če mislim tapravega... Potem so njegovi priročniki res 1A.

Sicer pa, v internetnem žargonu... To besedičenje gospodiča Kaltenekerja in že sama knjiga, more pa bit eden največjih SELFPWNOV kar sm jih kdaj videl. ojej :D Pa ne vidim potrebe, da bi mu morali zaradi njegove starosti karkoli prizanašati, saj se pa ja sam smatra za odraslega ;)

lp, pa pohvale Viniju, danes naletel na tale blog in je odličen!

29.
4. junij 2008, 11:35

Haha, priceless :)

30.
Jure
1. julij 2008, 06:53

Avtorja knjige poznam od 1. razreda osnovne šole in kot ste tudi sami ugotovili, je njegov največji problem ego.

Sicer fant ni slab, vendar zna bit včasih malo nevoščljiv, kritike pa sprejema na tak način, kot jih je na tem blogu.

A kaj hočemo.. celo življenje ima še pred seboj zato upam, da se je s tega kaj naučil.

31.
7. julij 2008, 10:40

No ja, knjiga gor ali dol, leta niso pomemba... jaz se ukvarjam z spletnimi stranmi že od 11 leta (zdej sm 16), pa imam za sabo že kar nekaj večjih projektov (Rimskacesta.org, UrejevalnikSlik). Torej hotu sm samo povedat da starost pač ni tako pomembna, ker načeloma se z htmljem in javascriptom ne spuščaš v take komplicirane programske štose da jih zaradi neznanja matematike in programskih metod nebi znal rešit. Druga zgodba je z phpjem, če se greš npr prebiranja teksta iz slike (OCR), voice recognition... ampak to se pač ne greš dokler nimaš primerne izobrazbe ;)

Se pa strinjam da so take napake nedopustne, ampak zaradi tega ker se bojim da bi lanko naredil podobne napake (čeprav jih nebi) ne grem pisat knjige :D

32.
Rokec
26. september 2008, 14:38

Bravo! Ne morm verjet, da se taka knjiga lahko sploh prodaja. :S

33.
biba
2. november 2008, 13:12

Zanimivo...

Tudi mene je prešinila ideja, da bi kaj izvedela o izdelavi spletnih strani pa me zanima če kdo ve, ali tudi priročnika Smitha Buda - Oblikovanje spletnih strani za telebane ne priporočate? Sem namreč bolj ko ne teleban... ;)

Hvala

34.
30. september 2010, 13:04

Odličen članek, v knjižnici full težko pridet do knjige je skoz zasedena :)

35.
mimo
30. september 2010, 14:50

Podatek o prihodkih je dovolj zgovoren, da v zadnjih treh letih ni bilo napredka. http://bizi.si/MATIC-KALTENEKAR-S-P/o-podjetju

36.
Dizajnmaker
14. november 2011, 22:35

Precej stara zgodba, vendar jo je še vedno zanimivo prebrati.

37.
Klada
17. februar 2012, 21:19

Zanimivo ...

V lokalni knjiznici "naletel" na tocno to knjigo. Si jo izposdil. Prvikrat me je zvilo pri UL in LI. Dugikrat me je zvilo pri razlagi px fontov ... Sel googlat o tej knjigi, in naletel na tvoj zapis ... :)

Po letih razvijanja desktop aplikacij sem se odlocil osveziti svoje znanje o html, javascript ... Mislil sem, da bo ta knjiga nalasc zame ... Oh, kako sem se motil. :(

Na avtorja bloga in bralce se obracam za nasvet za dobro knjigo o html & css & javascript. Zazeljena je angleska, lahko slovenska. Ultimativni cilj je skociti na webGL & html5 vlak. Zanima me, ali lahko kar takoj na Amazonu pograbim katerokoli knjigo o html5, ali bi bilo bolje najprej kupiti osnovo za osvezevanje znanja o html/css/javascript, in nato kupiti kaksno inozemsko ctivo na temo html5/webgl.

Potrebujem realno mnenje majstrov!
Vnaprej Hvala za nasvete!

38.
1. junij 2012, 21:59

Ojej, opis knjige na http://www.pasadena.si/knjigarna/?id=38699 je tudi neverjetno zabaven! Citiram: "Z oblikovanjem se ukvarja že od malih nog, resno pa oblikuje spletne strani in ostale oglaševalne medije od leta 2000." (torej "od malih nog" je bilo obdobje dokler ni bil star 12, ko se je zadeve šele "resno" lotil?), in pa stavek "... pozneje pa se je lotil še skriptnih jezikov in kod." je tudi carski! :)

39.
14. april 2014, 15:53

Zanimivo branje vsekakor. Mislim pa, da ne gre zameriti 12-letniku kateri je napisal knjigo oziroma 18-letniku takrat kadar jo je izdal. Jaz bi bolj zameril kakšni založbi ali kaj podobnega, vsekakor bi pa tudi avtor moral pri 18 letih zelo dobro znati osnove html-ja ter CSS-ja glede na to, da se je s tem ukvarjal že 6 let!