Knjige

Faktotum

torek, 17. april 2007

Pa sem zaključil še z eno knjigo. Charles Bukowski: Faktotum.

Glavni junak je seveda, kdo drug kot avtorjev alter-ego, Henry Chinaski. Zgodba se dogaja nekje ob koncu druge svetovne vojne in v času po njej v Ameriki. Težko bi rekel, česa je v knjigi več, popitih steklenic viskija, zamenjanih bolj ali manj bednih služb ali fukov, nehal sem slediti številkam že po nekaj straneh.

Zgodba o brezciljnem tavanju po celi Ameriki, zapijanju, pijanskih izgredih, seksanju je začinjena s kratkimi in odrezavimi dialogi. Zanimivo branje, vsekakor priporočam.

Sem pa ravno opazil, da se v teh dneh v Cankarjevem domu vrti tudi film, ki je posnet po tej knjigi. V glavnih vlogah igrajo Matt Dillon, Lili Taylor in Marisa Tomei. Matt Dillon je vsekakor Henry Chinaski, katera od dveh deklic pa je Jan? Mislim, da si bom šel zadevo kar ogledat, se mi kdo pridruži?

1.
17. april 2007, 13:22

sedaj pa v CD gledat film

2.
17. april 2007, 21:42

Hehe se pravi kot vse ostale knjige, kjer stalno opleta s svojim ti*em in cel svet se vrti okoli njega. Mu trkajo jokajoče ženske na vrata tudi tukaj ?

3.
17. april 2007, 22:57

imojster, težko potrdim za vse ostale knjige, do sedaj sem prebral le še eno njegovo knjigo, namreč Ženske, pa še to davno davno. Se pa, kolikor se spomnim, glavni junak (kdo drug kot Henry Chinaski) tudi tam obnaša zelo podobno kot Henry Chinaski v Faktotumu, le da je tam pesnik, ki potuje po državi in prebira svojo poezijo. Skupen je glavni junak, skupen je alkohol, skupen je fuk, le zaposlitev je drugačna :)

Bom moral pa verjetno še enkrat prebrat Ženske, da se spomnim točno, kaj se tam dogaja, da bom lahko vlekel še kakšne vzporednice. Bo pa še nekaj vode preteklo, preden bom to naredil, prej bi rad prebral še njegov Špeh na kruhu. Spet Henry Chinaski, jebiga :)