Knjige

Kralj ropotajočih duhov

petek, 28. september 2007 rodi se Sylvia Kristel (1952)

Nenavadna zadeva, ponavadi se napiše scenarij za film po knjigi, tukaj se je zgodilo ravno obratno. Miha Mazzini je napisal knjigo po scenariju za film Sladke sanje.

Glavni junak je Egon (spet?), dvanajstletni mulec, ki odrašča v nekem železarskem naselju, verjetno Jesenicah (spet?), nekje na prelomu iz sedemdesetih v osemdeseta leta. Ker sem tudi sam odraščal v tistih časih, 12 let sem imel sicer približno 4 leta kasneje, pa vseeno, mi je bila mogoče zgodba še toliko bolj zanimiva, ker se veliko stvari, omenjenih v njej, spomnim iz svojega otroštva. Za razliko od Egona, smo pri nas sicer imeli gramofon in celo kar nekaj plošč, pa mogoče te njegove stiske, kako je živeti brez gramofona in glasbe, mogoče niti ne razumem. Egon si namreč najbolj od vsega želi imeti gramofon in vsa zgodba se vrti skoraj samo okoli tega, kako priti do njega. Je pa ta naloga precej bolj zapletena, kot se zdi na prvi pogled. Njegova versko blazna nona namreč meni, da so igle zle, in ne želi nič slišati o tem, da so gramofonske igle drugačne. Egonova mama živi v svojem svetu in našega dojema povsem drugače in ji niti na misel ne pride, da bi sinu kupila gramofon. Edina mogoča rešitev je stric Vinko, pa mu ga bo kupil?

Knjiga bi mogoče lahko nosila tudi podnaslov slovenski Jadran Krt z Jesenic, zgodba je namreč prav tako odbita in zabavna, ampak mogoče nam bližje, ker se dogaja v nam bolj znanem okolju. Da pa ne bom gospoda Mazzinija s to primerjavo preveč užalil naj povem, da mi je primerjava prišla na misel le zaradi tega, ker opisuje zelo podobnega junaka, skoraj enake starosti, ki živi v skromnih razmerah in ima nemogoče in nerazumevajoče starše. Stil pisanja in sama zgodba sta povsem druga in drugih podobnosti, kot tistih, ki so zgoraj omenjene, nisem zaznal.

Vsekakor izredno zabavno branje, ki bi ga priporočil predvsem bralcem, ki so preživeli tisto obdobje, mlajši bralci bodo z zgodbo verjetno težje poistovetili in jim bo manj zanimiva. Pa vseeno, naj jo kateri od mlajših prebere in mi sporoči svoje vtise.

1.
Blažka Groznik
9. september 2008, 17:13

Živjo! Mi imamo v šoli ravno to knjigo za domače branje in bi te vprašala če si si ogleal/-a film ali si samo prebral/-a knjigo...če si naredil/-a oboje bi te lepo prosila, če mi poveš, ali se film zelo razlikuje od vsebine knjige ali pride samo do manjših odstopanj. razlog zakaj te to sprašujem je čisto preprost in sicer...zelo ne rada berem knjige in bi si raje ogledala film pa še hitreje bi bilo!
Hvala že v naprej...
Blažka

2.
10. september 2008, 12:54

Hej Blažka, žal filma nisem gledal, pa ti težko povem, če se zadeve kaj razlikujejo. Knjigo pa le preberi, je res kul, ni neko dolgočasno čtivo, ki ga ponavadi silijo v branje v šoli.

3.
Blažka Groznik
10. september 2008, 17:17

aha hvala...drugače že berem knjigo in mi je res postala zanimiva, kar je pa pri meni zelo težko, kakor sem že rekla...knjige niso moje področje!!!

4.
Blažka Groznik
5. oktober 2008, 15:52

Živjo! ponovno jaz, tokrat imam manjši problem pri pisanju spisa, ki smo ga za nalogo dobili v šoli... v navodilu piše, da naj v uvodu navedemo kateri problem/vprašnje zastavlja besedilo nam (torej bralcu, ki bere to knjigo)!
Jaz nikakor ne vem kaj bi napisala...in te zato lepo prosim, če mi poveš kaj bi ti napisal v tem primeru...kako si ti to predstavljaš??
HVALA

Blažka

5.
7. oktober 2008, 00:21

Blažka, če boš še enkrat prebrala zadnji stavek mojega zapisa, boš ugotovila, da mene pravzaprav zanima precej podobna zadeva, kot zanima vašo učiteljico. Sem pa tudi jaz vedno v šoli sovražil takšna vprašanja. Knjige nisem prebral, da bi si zastavljal kakšna vprašanja ali si z njo delal probleme. Ker vprašanj in problemov v knjigi nisem iskal, na to vprašanje sploh ne vem odgovora, jebiga.

Žal mi je, da ti ne morem pomagati, me pa vseeno zanima, kako si ti knjigo doživela, glede na to, da govori o nekem času, v katerem nisi živela, pa se ti mogoče kakšne stvari zdijo precej neživljenjske ali pa močno čudaške.

6.
skater
2. november 2008, 19:42

čaw!!! eiii mi mamo pa to knjigo tut za domače branje pa sm nekak isto k blaška sam fuul drgač js knjige ne morm prebrt k je nimam k je ni u knižncah pa še da se mi ne prebrt pa niti filma gledat :S sam nwm če nism filma že gledu povej če je tot to k je njegova mt full neki samoušečna pa skos dela pa ma eno bakico pa to pa en učitl ga je neki u sql tepu al neki tazga pa pol na konc u drogo pade pa dubi gramofon od enga soseda k je isto hippy hh no ja drgač pa še ti napiš obnovo prosm res knige nočm brt itk pa nimam cajta pa tega čaw pa hwala že u naprej

7.
crazyHONEY
2. februar 2009, 19:54

Pozdrav !

Mene pa sam neki zanima.. u šoli mormo par vprašanj odgovorit u zvezi z katerim koli romanom, ki je mladinski, pa me zanima če je ta roman mladinski ? Nalogo sem že naredila s pomočjo kratkega opisa ( hvala za objavo ), pa me zanima če je sploh mladinski ?

No hvala ( sej tudi če ni ).

Lp *

8.
Jarmila Kučerová
2. junij 2009, 22:26

živjo,
prihajam iz češke in berem to objavo in me res zanima, dobi ta gramofon ali ne? ali je konec zgodbe odprt?
hvala, Jarmila iz Brna

9.
Barbara
22. februar 2010, 19:50

Čau!
No mi imamo tudi to knjigo za domače branje.
Pa moram reči da je kniga zelo dobra![vsaj meni]
Dobro opisuje njegove stiske in mišljenje.Lepo je povedano kako doživlja vsak trenutek njegovega življenja. Kako se počasi upira mami in njenim "trapastim" komentarjem.
Mama Egona zmeraj nekaj krega in nikoli ni zadovoljna z njim.
Skratka knjiga ki jo priporočam za branje!

10.
15. september 2010, 13:33

Res je zabavna knjiga. Čeprav ne odstopa od drugih del Miha Mazzinija. Čeprav sem sam kaki dve desetletji premlad, da bi sam podobne zadeve doživljal, me je pa zelo spominjal na zgodbe očeta, ki je na podoben način poskušal priti do svoje prve el. kitare. Le da jo je on na koncu moral sam narediti, ker je brez stricev.

11.
Urška
7. februar 2011, 09:38

Gramofin dobi ampak čisto na koncu knjige kupi mu ga mama ker je dobila regres

12.
Neiia
13. marec 2011, 17:13

haloo !

js bi pa prosila če bi mi lahko en napisou obnovo te knjige k je nikjer ne najdem in niti nimam cajta ne prebrat knjige in še manj napisat obnovo.. tko da bi zlooo lepo prosila de bi mi en napisu onovo al pa nekje zrihtou in to čim prej :) ajaa.. in prosila bi da mi pošlete na mail : neiia.zelena@gmail.com :D

hvala že za v naprej! :D

13.
13. marec 2011, 23:13

hehehehehehehehehehehe, neiia neiia neiia.... Ti si genij :)

14.
Wejko
29. april 2011, 10:19

Oj!

Jaz sem pa z Jesenic, sicer kako desetletje mlajša od Egona (80. sem se šele rodila), ampak mi je ta knjiga res blizu, čeprav se prvoosebno ne morem poistovett.
Rada bi izpadla kul pa vam vsem napisala obnove in odgovorila na vsa vaša vprašanja, ampak se mi zdi, da goljufate same sebe s tem, ko ne preberete knjige, ker "nimate časa za to". Knjiga je zakon - zabavna, odštekana, daleč od dolgčasa in "zapravljanja časa". Prebere se pa tudi zelo zelo hitro.

15.
10. junij 2011, 10:31

Roman je prvoosebna pripoved dvanajstletnega Egona, ki skuša postati normalen najstnik z normalnimi najstniškimi problemi odraščanja v okolju železarskega mesta v času socialistične Jugoslavije in odhajanja po nakupih v bližnjo Italijo, v času gramofonov in plošč s popularno zahodno glasbo, vendar mu ne uspeva imeti le normalnih problemov kot vsi ostali, saj se mora medtem izvijati iz primeža zlorab doma in v šoli.

Doma je izpostavljen noninim post-travmatskim posledicam prve svetovne vojne, zaradi katerih nona doma halucinira duše mrtvih in otroka sili gledati trpeče podobe svetnikov-mučenikov ter se opravičevati haluciniranim podobam iz velike vojne, ki jih vidi le ona.

Prav tako je doma izpostavljen zanemarjanju in nalaganju krivde za frustracije s strani samohranilke, matere, ki je v konfliktu z nono.

Kot bi zgoraj navedeno ne bilo že dovolj (in preveč) za otroka, pa trnovo krono nadene kralju še spolna zloraba s strani učitelja, ki zlorablja tudi lepo sošolko, ki jo doma zlorablja tudi njen oče in ki zato - kot pove pripovedovalec v pojasnilih na koncu romana - najde izhod iz morastega življenja v smrti (samomor). Egon tako lahko le sanja o tem, da bi imel probleme kakršne imajo njegovi vrstniki, to bi bile njegove sladke sanje.

Egon v romanu preživi, toda za preživetje mora plačati visoko ceno - tisto ceno, ki jo plača mnogo zlorabljenih otrok. Zaradi dvojnega življenja, ki so ga dnevno prisiljeni živeti, in za integracijo katerega bi potrebovali pomoč odraslega, ki bi mu lahko zaupali in ki bi jih razumel, nimajo druge izbire, kot da pobegnejo v novo identiteto, ki za razliko od pravega otroškega jaza, ki je nemočen, zavlada nad temačnim kraljestvom none, mame in šole, kot naslovni kralj (njihovih) ropotajočih duhov.

16.
janja
11. september 2013, 19:33

heiii!!!
jaz bi potrebovala temelito obnovo,kaj o pisatelju in nasplošno o knjigi!
hvala vam!