Knjige

Knjižni predlogi?

ponedeljek, 9. april 2007

Za prvomajske praznike grem v Piran za nekaj dni, pa bi, med drugim, tam v miru prebral tudi kakšno dobro knjigo. Ima kdo kakšne predloge?

Pred nekaj dnevi sem prebral Ata je spet pijan Dušana Čatra, trenutno sem nekje na sredi Faktotuma Charlesa Bukowskega. Spodaj je še nekaj knjig, ki sem jih prebral v zadnjem letu.

Douglas Adams

 • Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlyja
 • Skrivnostni zmenek z davno pozabljenimi bogovi
 • Zvezdna ladja Titanik
 • Losos dvoma

Nekoč davno sem tudi prebral celo njegovo trilogijo v petih delih, saj vemo o čem govorim, kajne? Kdor ni prebral vseh petih knjig Štoparskega vodnika po galaksiji, naj to stori čimprej!

Terry Pratchett

 • Barva magije
 • Kamijonarji (prva knjiga o nomih)
 • Kopači (druga knjiga o nomih)
 • Krila (tretja knjiga o nomih)

Njegovih del bi rad prebral še več, problem je le, da jih v slovenskih knjižnicah skoraj ni.

Agatha Christie

 • Karibska skrivnost
 • Vegasta hiša

Mogoče se bo ob tem izboru kdo nasmejal, ampak v najstniških letih sem bil zagrizen bralec Agathe Christie, pa sem sklenil, da poskusim še enkrat. Problem je predvsem v tem, da sem skoraj vse njene knjige, ki jih lahko dobim v knjižnicah, že prebral, pa sem poskusil, če sem dovolj pozabil, da bi spet užival v njih, pa imam očitno čisto predober spomin. Srečo sem imel sicer pri Karibski skrivnosti, ker je še nisem bral, za Vegasto hišo sem se pa sicer že takoj na začetku spomnil, kdo je morilec, pa vseeno prebral zadevo do konca, ker se nisem spomnil razloga, zakaj je moril. Potem sem z Agatho Christie odnehal.

Kurt Vonnegut

 • Hokus pokus
 • Sirene s Titana
 • Časotresk

Vonneguta sem se lotil kar v paketu, prebral tri knjige, potem sem imel pa njegovega stila počasi kar dovolj in rajši zamenjal avtorja. Se bom pa definitivno še vrnil k njemu, v knjižnicah je še kar nekaj knjig tega avtorja na voljo.

Stephen King

 • Izterjevalec

Nekoč davno sem bil navdušen nad njegovim Mačjim pokopališčem, pa sem še enkrat poskusil srečo. Ni me razočaral, le prevelik ljubitelj tega žanra nisem, pa sem ga po eni knjigi opustil.

Ima kdo kakšne ideje, katerega avtorja bi lahko vzel seboj na dopust? Grem za štiri dni, potrebujem verjetno vsaj tri knjige. Začnimo!

1.
Ntasha
9. april 2007, 22:06

hej Vini!

Predlagam, da prebereš knjigo The Artist's way (Julia Cameron). Super knjiga za razvijanje kreativnosti - če se boš slučajno kdaj odločil pisati svoje komade ;) Mogoče ti bo pa pomagala tudi pri idejah za tvoj novi blog. Mi je res všeč! ...tvoj blog...aja, pa knjiga tud...he he...

Natasa

2.
10. april 2007, 15:12

ti jutri prinesem v kiberpipo kaksni dve knjigi :) sicer v anglescini.. da ti ne bo dolgcas na morju :)

3.
10. april 2007, 22:43

Stephen King ima kar precej zanimivih knjig - ne samo s področja hororja. meni je recimo všeč njegova knjiga On writing. V njej razlaga o svojem poklicu in o nasvetih, vse na humoren način. Potem je super tudi Apt pupil, ki govori o izsiljevanju, obsedenosti in zlobi. Zelo dobra knjiga.

Poleg Kinga mi je bila zelo všeč knjiga Parfum (Patrick Sűskind), ki se sedaj popularna predvsem zaradi filma, Vampir z Gorjancev domačega avtorja Mateta Dolenca.

Toliko... ;)

4.
Squeek
11. april 2007, 00:31

Od Douglasa moras nujno prebrat se Posednjo priloznost! Resnicna zgodba - nekatera najbolj kruta dejstva ob katerih bi lahko samo zalostno jokal, ce te ne bi zraven Adams se do solz nasmejal.

5.
12. april 2007, 20:19

vini ponavadi smo v piran hodili piti ne pa brat knjige ... vidim da se staramo:)

6.
14. april 2007, 17:43

Še mojih par centov:

- Vse je razsvetljeno (Johnatan Safran Foer)
- Osnovni delci (Michel Houellebecq)
- Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (Mark Haddon)

7.
rjana
16. april 2007, 14:42

Odvisno kaksno tematiko rad beres, ce se nisi prebral Da Vincije sifre, potem je tu se Digitalna trdnjava, ki je tudi zelo zanimiva, sicer pa se nekaj naslovov:
- James Ellroy, Črna Dalija
- Colin Dexter, Uganka tretje milje
- Michael Crichton, Kritična točka
- John Grisham. Firma (po knjigi je bil posnet film)
- David Belbin, Mrtvi belec
- Minette Walters, Ledenica
- Arthur C. Clarke, Skrivnosti sveta