Glasba

Metal Champ, Orto bar

sobota, 2. junij 2007

Avstrijska metal booking agencija Rock The Nation, metal založba Napalm Records in dunajski klub Planet Music organizirajo, kakor oni temu pravijo, Europe's leading battle for metal bands. Zmagovalec natečaja, oziroma borbe, naj bi dobil svetovno pogodbo, pravico do nastopa na več festivalih in pravico do nastopa kot predskupina na evropski turneji enega od metal bendov, ki ustreza žanru zmagovalca. Predtekmovanja se ravno te dni odvijajo v Avstriji, Sloveniji, Nemčiji, Švici, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem. Včeraj sem v Ortu obiskal slovenskega.

Nastopile so štiri skupine, moralo bi jih sicer pet, pa so Avven odpovedali koncert, po mojih podatkih zaradi tega, ker se jim je čudežno izgubil bobnar. Huh?

Vse skupaj je nadzorovala petčlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Sašo Pušnik, Meli iz skupine Psychopath, Tisa Frelih in še dva, katerih imeni sta, če sem si ju prav zapomnil, Nuša in Žele.

Just Swallow

Velika zasedba, vokal, tri kitare, bas in bobni, je kar uspešno prebila led in privabila prve obiskovalce iz spodnjega nadstropja v klub. Presenetil me je predvsem njihov vokalist, z res karizmatičnim nastopom, na trenutke se mi je zdelo, kot da bi bil v šoli pri meni :) Zelo me je navdušil tudi njegov močan in poln vokal, ki pa je na žalost omejen le na dva različna tona, ali bolje rečeno na en nizek growl in en malo višji scream. Nastop je bil res zanimiv, pokvarilo ga je pa dejstvo, da je bila glasba kar se da dolgočasna, verjetno predvsem po zaslugi nerazgibanega vokala. Imam tudi občutek, da vokalistov glas kaj dosti več, kot tistih pet komadov, ne bi zdržal, proti koncu se mi je zdel namreč že precej hripav. Lahko se pa seveda tudi motim, bom poskusil v prihodnosti obiskat enega njihovih samostojnih koncertov, da se prepričam.

Sweet Sorrow

To je bend, kateremu se moram zahvalit za moj prvi javni nastop kot vokalist v bendu, povabili so nas namreč kot goste, oziroma kot uvodni nastop za njihov koncert leta 2000, osmega marca, glej ga zlomka, na prav tem istem odru! Takrat je bil sicer ta bend v skoraj povsem drugi postavi, od starih članov sta ostala le še kitarist Pero in basist Us. Slednjega na koncert ni bilo, iz razloga, ki je baje javna skrivnost, pa ga tukaj rajši ne bom omenjal. Zelo uigran bend, dinamična glasba, na žalost rahlo prazna zaradi odsotnosti bas kitare, vendar ta odsotnost ni bila preveč opazna. Na vokalu spet samo growli in screami, tokrat malo razširjen nabor obojega, vendar glas na žalost šibkejši in manj poln od glasu vokalista prejšnjega benda.

Dawn Patrol

Daleč najslabši bend večera. Vse je bilo narobe, od bruma, do piskanja zaradi feedbacka, do neurejenih nivojev različnih efektov, da se je sredi komada začela ena od kitar pretirano dreti in tako naprej... Tudi sam nastop je bil polomija, obnašali so se, predvsem pevec, prav nerodno veseljaško, kar bi prej pritikalo kakšnemu drugorazrednemu narodnozabavnemu ansamblu, ne pa metal bendu, ki se odkrito spogleduje z glasbo Iron Maiden. Prav zabavno jih je predstavila basistka. Ko jo je voditeljica namreč vprašala, koga bomo slišali, ji je ona odgovorila, da so Megadeth. WTF?

Age of Ants

O mravljicah težko pišem neprizadeto, že kar nekaj let s člani prijateljujem. Njihova pevka Caca je nekoč bobnala pri Wicked Crew, nekaj časa sva tudi sodelovala pri eni od njenih sedanjih zasedb FrozenchilD. Kitarista Danchija poznam preko Cace in sva tudi glasbeno poskušala sodelovati, nazadnje sva se pogovarjala, da bi mogoče moj vokal vključili v AoA, ampak kaj dosti dlje kot do pogovarjanja o tem ob malinovcu nisva prišla. Drugega kitarista Matica poznam preko Danchija, skupaj sta namreč nekoč igrala kitari pri skupini Divji Kojoti. Njihov nastop me na žalost ni preveč navdušil, od njih pričakujem več. Zmotil me je predvsem njihov performance, oziroma bolje rečeno, zmotila me je njegova odsotnost. Na koncertu želim, da se bend ukvarja z mano, torej publiko, oni pa so bolj ali manj ves čas zaverovani v svoje inštrumente. Njihova glasba je sicer res zahtevna za izvedbo, ampak jebiga, kot publika na koncertu od njih želim, oziroma celo zahtevam več kot le to, da jih lahko poslušam. Moje mnenje sem jim po koncertu tudi povedal. Upam, da ga bodo upoštevali.

Po glasovih žirije in bendov so zmagali sicer Sweet Sorrow, vendar jim je publika pokazala svojo premoč in podelila toliko glasov skupini Age of Ants, da so v skupnem seštevku slavili oni. Age of Ants so si s tem prislužili pot na Dunaj. Tam se bo nekje konec junija ali začetek julija, datum še ni znan, odvijalo polfinale, izbranci tega polfinala se bodo pomerili devetnajstega julija v Tolminu na festivalu Metal Camp. Seveda sem si že rezerviral sedež, da grem lahko z njimi!

1.
6. junij 2007, 11:24

A ti prvič pišeš članke?
Ne vem, če ti je že kdo poedal ampak, če uporabljaš bilo kakšno terminologijo jo moraš tudi razumeti. Protislovnih stavkov tudi ni preveč pametno pisati. Kritike so ponavad dobre, če so objektivne. Poglej si malo kakšno liriko si pisal pri svojih mravljicah - pa še zraven vsega si o njih 3krat več napisal kot da bi bili tisti dan 3x bolj pomembni od drugih. Če nisi skužu vica od basistke, da so Megadeth še niso oni najslabši bend, sicer pa o njihovi muzki povedal nisi nič, si jih rajšo označil za prepite kmete. Sicer je iz tvojega članka razvidno, da se bore malo spoznaš na metal glasbo. Človek, ki se nečesa takega zaveda, takega članka tudi ne gre pisati. Mogoče ima to opraviti z dejstvom, da misliš, da se morajo dobri pevci šolati pri tebi.
Ti si kr rezerviri sedež, se vidimo tam in upam, da nas boš tudi u živo zabaval so svojimi amaterskimi kritikami bendov, ki jih ne razumeš. Oglasi se kaj ;)

2.
6. junij 2007, 11:57

Prophet, moj gornji zapis nikakor ni bil mišljen kot objektivna kritika večera. Objavil sem ga na svojem osebnem blogu, zato je kritika že kar privzeto subjektivna.

Ker sem prišel na Metal Champ na povabilo Age of Ants, ki so moji prijatelji, je verjetno povsem logično, da sem o njih zapisal malo več kot o drugih bendih.

Ne vem, kje si ti zasledil, da naj bi se dobri pevci šolali pri meni, sam namreč ne poučujem petja in ga nikoli ne bom. Opazka, da je bil frontman skupine Just Swallow videti, kot da bi bil v moji šoli, je pa posledica tega, da sem pri njem opazil določene kretnje, ki sem jih tudi sam uporabljal, ko sem še skakal po odrih. Opazka pač, ki ji bralec ne bi smel posvečati prevelike pozornosti, ampak očitno sem se motil.

Pri moji oceni, da so bili Dawn Patrol najslabši bend večera, pa kar vztrajam, ne glede na to, da mogoče nisem razumel "štosa".

Prosil bi te tudi, če mi razložiš, kje sem uporabljal napačno terminologijo in kateri stavki so protislovni. Hvala...

3.
6. junij 2007, 12:15

Sorry, Vini. Sicer se s Prophetom ne strinjam najveckrat, ampak ima prav. Komentiras resda iz svojega vidika, ampak ocitno o metalu nimas pojma. METAL Champ je bil namenjen metal bendom. AoA to niso, pa cetudi so tvoji frendi.

BTW: zakaj tocno nisi napisal, zakaj ne smem v Orto? Da se ne bi dvem bogovom orto bara zameril. Jaz sem jima pisal, ce prepoved velja tudi za koncert. Ocitno sem prevec nepomemben, da bi mi odgovorila.

4.
6. junij 2007, 12:32

Us, v to razmišljanje, ali so AoA spadali tega večera na ta oder ali ne, se zanalašč nisem spuščal. Debata se ne more končati, še vedno namreč ne vem, kje se konča metal in začne nekaj, kar sicer mogoče res ni metal, ampak se odkrito spogleduje z njim. Predpostavil sem pač, da organizatorji vedo o metalu več kot jaz in da so se pravilno odločili. Povsem možno je, da so se odločili narobe, ampak to nikakor ni moja krivda, pri vsej zadevi sem le naključni mimoidoči, ki je kasneje zapisal svoja razmišljanja o dogodku. Cel dogodek sem gledal le z vidika glasbe in nastopanja in na ta način sem tudi zapisal, kar pač sem.

Še odgovor na vprašanje o tem, zakaj nisem zapisal razloga, da te ni bilo v Orto. Ko sem vprašal Perota, zakaj te ni, mi ni želel odgovorit, izvedel sem od drugih ljudi, in ne, ne od osebja Orta. Sklepal sem, da mogoče tega umazanega perila ne želite prati v javnosti, pa sem se vzdržal. Če želiš, lahko seveda v naslednjem svojem komentarju svoje razloge tudi razložiš.

5.
6. junij 2007, 15:07

Ni panike... Mislil sem, da ves v cem je trik, pa da namenoma nisi napisal... Umazano perilo pa je, kar se mene tice bilo ze zdavnaj dano v dobrodelne namene pucanja motorjev... Ocitno pa imasta A in M se vedno probleme - sej ves, moje besede so unicile orto, ker res ni vec nikogar tam ;)

6.
KŠK
6. junij 2007, 16:10

ja seveda... najslabši bend večera je biu po tvojem tist pr kermu je publika najbolj norela... zmagal pa tisti pr kerih se je večina spokala iz dvorane ker so bli neprebavljivi.
da o tem kako so pršl do glasov niti ne začnem.

prosm... ne piši več metal reportaž če se ti o tem ne sanja

7.
madpixel
6. junij 2007, 17:44

Vini, napisi se kaj o fiziki subatomskih delcev, pliiiizz!!! Sicer ne vem, ce imas o tem kaj pojma, ampak meni se to ne zdi prevec pomembno, Dokler pises na svojem osebnem blogu v sebi lastnem in meni zabavnem stilu, bo vse v redu :)
Ce te squrca kak Stephen Hawking se pa nikar prevec ne sekiraj.

8.
Squeek
7. junij 2007, 00:44

Hehe, vse skupaj je malo tako, kot da bi recimo jaz na svojem MySpace profilu napisala kateri (recimo slovenski, pa saj ni vazno) avtorji in izvajalci glasbe se meni dopadejo, kateri pa meni osebno zveni, kot da za mikrofonom stoji kaksna slovenska avtohtona vrsta kure. In glej no glej, cez par dni bi me napadli prijatelji Jana Plestenjaka ali pa kar on osebno, ces, kako si upam pisati kritike o slovenskem popu, ce pa o njem nimam pojma.
Sem mislila, da so blogi namenjeni pisanju, ki je posledica razmisljanja z lastno glavo posameznika.

9.
Ales
7. junij 2007, 22:49

To je pac car blogov.
Negativna kritika v casopisu je vedno bila le negativna kritika, tu pa se lahko sprevrze se v kaj drugega.

10.
uros
8. junij 2007, 09:12

Vazn da si v reportaži koncerta večkrat omenil da si vokalist! ... Morm gledat če bodo zvečer na poročilih voditelji povedal kaj so mel za kosilo.

11.
8. junij 2007, 11:00

Fantje, še enkrat, zadevo sem napisal na svoj OSEBNI BLOG, če želim, lahko napišem tudi, kaj sem imel za kosilo. Tale zapis nima nobene ambicije po objektivnosti, niti po pravilnosti v novinarskem smislu. Če bi pisal tale članek za kakšen offline ali online časopis, bi zadevo seveda napisal povsem drugače.

12.
Powš
10. junij 2007, 22:08

Mi je kar slabo ko berm tvoj članek mislm katastrofa na celi črti in kot vidm nism edini
zmagal je itak najbl bedn bend u celmu večjru to si itak usi rekli kar oni pojejo sploh metal in ženska pride oblečena v neko splano srajco in neki mrmra v mikrofon in kr zamgajo halooooo
lepo vas prosm pa kje živiteee.

13.
11. junij 2007, 01:40

Tale gornji komentar sem moral vsaj ene trikrat prebrat, da sem povsem razumel, kaj želi njegov avtor povedat. Pa še vedno nisem povsem prepričan, da ga do potankosti razumem :)

Pa naj mogoče še enkrat strnem in mogoče dopolnim moje prejšnje odgovore, če jih sploh kdo od vas, jeznih komentatorjev, prebere.

Nekako ne razumem, zakaj večina komentatorjev izliva svoj srd nad tem, da so na omenjeni prireditvi zmagali Age of Ants in ne njihov favorit, na mene, ki z uvrstitvijo bendov nimam prav nobene veze. No, imam jo, oddal sem en glas, za koga, ni važno, vam pa zagotavljam, da bi bili presenečeni.

O vsakem bendu sem napisal, kaj me je pri njem zmotilo, nekatere sem tudi pohvalil. Zadeva nikakor ni želela biti objektivna, ker sem pač pisal svoje, torej osebne vtise, ki so zelo težko kaj drugega kot subjektivni.

Če ima kdo kdo kakšno konkretno pripombo na moje mnenje o katerem od gornjih bendov, bom zelo vesel, če jo bo delil z mano. Pazite, pripombe, kot sta "nimaš pojma" in "publika je najbolj norela", zame niso niti najmanj konkretne.

Krivde za vam nevšečno uvrstitev bendov in krivde za odločitev organizatorja, kdo lahko nastopi na prireditvi, pa žal ne morem sprejeti. Če si je res dalo kupiti uvrstitev, je za to kriv organizator, ker tega ni preprečil, in seveda tudi tisti bend, ki je to zlorabil. Krivdo za mogoče komu neustrezen izbor nastopajočih pa nosi izključno organizator.

Ali, kot bi rekel Vlado Kreslin, napačnega človeka imate...

14.
ris
13. junij 2007, 16:45

Metal Up Your Ass :D