Metal Champ, Orto bar

3 minute read

Avstrijska metal booking agencija Rock The Nation, metal založba Napalm Records in dunajski klub Planet Music organizirajo, kakor oni temu pravijo, Europe’s leading battle for metal bands. Zmagovalec natečaja, oziroma borbe, naj bi dobil svetovno pogodbo, pravico do nastopa na več festivalih in pravico do nastopa kot predskupina na evropski turneji enega od metal bendov, ki ustreza žanru zmagovalca. Predtekmovanja se ravno te dni odvijajo v Avstriji, Sloveniji, Nemčiji, Švici, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem. Včeraj sem v Ortu obiskal slovenskega.

Nastopile so štiri skupine, moralo bi jih sicer pet, pa so Avven odpovedali koncert, po mojih podatkih zaradi tega, ker se jim je čudežno izgubil bobnar. Huh?

Vse skupaj je nadzorovala petčlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Sašo Pušnik, Meli iz skupine Psychopath, Tisa Frelih in še dva, katerih imeni sta, če sem si ju prav zapomnil, Nuša in Žele.

Just Swallow

Velika zasedba, vokal, tri kitare, bas in bobni, je kar uspešno prebila led in privabila prve obiskovalce iz spodnjega nadstropja v klub. Presenetil me je predvsem njihov vokalist, z res karizmatičnim nastopom, na trenutke se mi je zdelo, kot da bi bil v šoli pri meni :) Zelo me je navdušil tudi njegov močan in poln vokal, ki pa je na žalost omejen le na dva različna tona, ali bolje rečeno na en nizek growl in en malo višji scream. Nastop je bil res zanimiv, pokvarilo ga je pa dejstvo, da je bila glasba kar se da dolgočasna, verjetno predvsem po zaslugi nerazgibanega vokala. Imam tudi občutek, da vokalistov glas kaj dosti več, kot tistih pet komadov, ne bi zdržal, proti koncu se mi je zdel namreč že precej hripav. Lahko se pa seveda tudi motim, bom poskusil v prihodnosti obiskat enega njihovih samostojnih koncertov, da se prepričam.

Sweet Sorrow

To je bend, kateremu se moram zahvalit za moj prvi javni nastop kot vokalist v bendu, povabili so nas namreč kot goste, oziroma kot uvodni nastop za njihov koncert leta 2000, osmega marca, glej ga zlomka, na prav tem istem odru! Takrat je bil sicer ta bend v skoraj povsem drugi postavi, od starih članov sta ostala le še kitarist Pero in basist Us. Slednjega na koncert ni bilo, iz razloga, ki je baje javna skrivnost, pa ga tukaj rajši ne bom omenjal. Zelo uigran bend, dinamična glasba, na žalost rahlo prazna zaradi odsotnosti bas kitare, vendar ta odsotnost ni bila preveč opazna. Na vokalu spet samo growli in screami, tokrat malo razširjen nabor obojega, vendar glas na žalost šibkejši in manj poln od glasu vokalista prejšnjega benda.

Dawn Patrol

Daleč najslabši bend večera. Vse je bilo narobe, od bruma, do piskanja zaradi feedbacka, do neurejenih nivojev različnih efektov, da se je sredi komada začela ena od kitar pretirano dreti in tako naprej… Tudi sam nastop je bil polomija, obnašali so se, predvsem pevec, prav nerodno veseljaško, kar bi prej pritikalo kakšnemu drugorazrednemu narodnozabavnemu ansamblu, ne pa metal bendu, ki se odkrito spogleduje z glasbo Iron Maiden. Prav zabavno jih je predstavila basistka. Ko jo je voditeljica namreč vprašala, koga bomo slišali, ji je ona odgovorila, da so Megadeth. WTF?

Age of Ants

O mravljicah težko pišem neprizadeto, že kar nekaj let s člani prijateljujem. Njihova pevka Caca je nekoč bobnala pri Wicked Crew, nekaj časa sva tudi sodelovala pri eni od njenih sedanjih zasedb FrozenchilD. Kitarista Danchija poznam preko Cace in sva tudi glasbeno poskušala sodelovati, nazadnje sva se pogovarjala, da bi mogoče moj vokal vključili v AoA, ampak kaj dosti dlje kot do pogovarjanja o tem ob malinovcu nisva prišla. Drugega kitarista Matica poznam preko Danchija, skupaj sta namreč nekoč igrala kitari pri skupini Divji Kojoti. Njihov nastop me na žalost ni preveč navdušil, od njih pričakujem več. Zmotil me je predvsem njihov performance, oziroma bolje rečeno, zmotila me je njegova odsotnost. Na koncertu želim, da se bend ukvarja z mano, torej publiko, oni pa so bolj ali manj ves čas zaverovani v svoje inštrumente. Njihova glasba je sicer res zahtevna za izvedbo, ampak jebiga, kot publika na koncertu od njih želim, oziroma celo zahtevam več kot le to, da jih lahko poslušam. Moje mnenje sem jim po koncertu tudi povedal. Upam, da ga bodo upoštevali.

Po glasovih žirije in bendov so zmagali sicer Sweet Sorrow, vendar jim je publika pokazala svojo premoč in podelila toliko glasov skupini Age of Ants, da so v skupnem seštevku slavili oni. Age of Ants so si s tem prislužili pot na Dunaj. Tam se bo nekje konec junija ali začetek julija, datum še ni znan, odvijalo polfinale, izbranci tega polfinala se bodo pomerili devetnajstega julija v Tolminu na festivalu Metal Camp. Seveda sem si že rezerviral sedež, da grem lahko z njimi!

Updated: