Poznate HTTP?

2 minute read

Nekaj dni nazaj mi je kar sapo zaprlo. Preden pridemo do razloga za to zapiranje sape, pa moram še razložiti nekaj ozadja.

Že nekaj časa sodelujem na enem od slovenskih webmaster message boardov in sem vedno znova presenečen nad tem, kdo vse se ukvarja z izdelavo spletnih mest in celo spletnih aplikacij. Ljudje, ki sprašujejo na prej omenjenem message boardu takšne neumnosti, da ti je takoj jasno, da jim ni jasno povsem nič in jim zaradi tega tudi zelo težko odgovorim na vprašanje, za njih bi skoraj moral prirediti cel tečaj.

Ob spremljanju vsega tega sem dobil snov za razmišljanje. Okej, ne obvladajo HTMLja, ampak se opravičujejo s tem, da tega znanja tako ali tako ne potrebujejo, saj imajo WYSIWYG urejevalnike, ki to počnejo namesto njih. Ali pa še to ne, saj imamo povsod po spletu dostop do brezplačnih predlog, ki so že pripravljene za uporabo. Enostavno, namestimo Mambo, Joomlo, Wordpress ali kaj podobnega, zadevo oblečemo v brezplačno srajčko in že nas vsi hvalijo, kako lepo in super in oh in sploh spletišče smo naredili. Ker imajo te predloge tudi že priložen CSS, tudi poznavanje le-tega ni potrebno.

No, ko se vseeno nekaj zalomi, bomo pa že vprašali na kakšnem message boardu, saj tam “strički iz interneta” 24 ur na dan čakajo na to, da lahko odgovarjajo na neumna vprašanja. Ko “striček iz interneta”, v našem primeru jaz, popizdi, da, preden jim odgovorim, naj si gredo najprej prebrat nekaj o HTMLju, da bodo sploh razumeli odgovor, pa seveda znorijo tudi oni, kaj se grem, a ne morem normalno odgovorit na njihovo vprašanje? Ne, ne morem, pa tudi če bi želel, ni izvedljivo, pa tudi časa nimam, da bi priredil cel online tečaj HTMLja.

No, po vsem tem obojestranskem teženju se mi je zastavilo vprašanje, če sploh mogoče kdo od njih ve, po kakšnem protokolu se vse te vsebine pretakajo po internetu, zato sem poskušal sprožit debato o tem, koliko bi nek spletni razvijalec moral vedeti o HTTP, za začetek pustim TCP/IP pri miru, da jih še bolj ne zmedem.

Kaj se je zgodilo? Nič, eden si je celo šel nekaj prebrat na wikipedio, eden pa je priznal, da za HTTP v življenju niti slišal še ni, in vprašal, če so mogoče z njim kakšni problemi, verjetno zato, ker ga zanima, če bi se ga mogoče moral izogibati? :) V tem trenutku smo tudi končno prišli do obljubljenega zapiranja sape.

Ker vem, da tale moj blog bere tudi nekaj ljudi, ki HTTP zelo dobro poznajo, bi vas prosil, če lahko tukaj odpremo kakšno konstruktivno debato o tem. Tema pogovora je torej: Ali bi morali spletni razvijalci poznati osnove HTTP ali se pač motim?

Začnimo!

Updated: