Italijani in Nemci

1 minute read

Letos januarja sva s Saletom obiskala zaključno ceremonijo podeljevanja nagrad festivala Epica Awards v Stockholmu. Ker z letališča Brnik nisva našla direktnega leta tja, sva se odločila, da letiva iz Trsta. Vse lepo in prav, Stockholm je lepo mesto, le hudo mrzlo ob tistem času.

Ob povratku se je pa zapletlo, na avtocesti pri Tržiču (Monfalcone) opazim, da se mi je motor močno pregrel, do rdečega. Seveda sem ustavil, izpod pokrova motorja se je močno zakadilo. V manj kot dveh minutah, vsaj meni se je zdelo tako zelo hitro, se je za nama že ustavil uslužbenec avtoceste in kričal: “fuoco fuoco!” Pojma nisem imel, kaj mu je in kaj to pomeni, ampak je že vrtel telefon in nekaj besno razlagal. Čez nekaj minut se je zraven mojega avta ustavil še en gasilski in en policijski avto. Aha, fuoco je ogenj, zdaj vem. Ja nič, pa naj gasilci gledajo, če že mislijo, da je res ogenj. Kot v filmu, vsi v zaščitnih oblekah, s čeladami in maskami, akcija! Na srečo ognja ni bilo, mi je pa počila hladilna posoda, zakaj, ne vem, počila pač. Nisem preveč spraševal, pa kaj tudi bi, kdo jih bo pa razumel, ko mi bodo zadevo pojasnjevali?

Avto so mi seveda odvlekli v Tržič na servis, sicer Fiatov, ampak kdo bi se pritoževal okoli tega ob enih ponoči. Jebiga, nekako bo treba domov, poklicala sva kolega, če naju lahko pride iskat, seveda lahko, usedla sva se v najbližji bife (celo odprt ob tej uri?!?) in uničevala malinovce do njegovega prihoda. Čez dva dni so me obvestili, da so avto uspešno popravili in da naj pridem ponj. Pa sem prišel, kaj naj drugega?

In zakaj pišem tole šele sedaj? Ker se mi je isto zgodilo še enkrat, danes, spet blizu Tržiča, tokrat tega na Gorenjskem.

Spet kazalec v rdečo, ustavim, izpod pokrova motorja se pokadi. Tokrat nisem čakal kakšnega paničarja, da se mi bo drl “fuoco fuoco”, sem kar pogledal, pa naj bo kar hoče. Spet isto! No, ne povsem isto, tokrat ni počila hladilna posoda, popustil je spoj med hladilno posodo in cevjo, ki vodi do motorja.

Sem kriv sam, kaj sem pa dal Italijanu šraufat Nemca? Pojma nimam, čakam, da me s servisa obvestijo, kaj bi lahko bil vzrok za tako hitro ponovitev iste napake, tokrat jih bom temeljito izprašal, mogoče mi bodo celo znali pojasniti in mogoče jih bom jaz celo razumel.

Updated: